Cornice
Torget med kunst-forretninger.
Butikker
Teknikker
  • De første trykkede biblene ble trykket med bokstaver av tre.
  • Japansk kunst og kultur påvirket europeerne på 1700- tallet.
  • Trykkplater eller klosser i tre kan være svært vakre i seg selv.
Skygge

Tresnitt, gammelt og godt!

Tresnittet er en gammel grafisk trykkmetode for å lage bilder. Hadde sin storhetstid i middelalderen og er en uttrykksfull kunstnerisk trykkmetode.
Skygge

Hva er tresnitt?

Tresnitt er en form for høytrykk. Det betyr at man skjærer bort de delene av motivet som ikke skal dekkes av trykkfarge. De opphøyde, gjenstående partiene utgjør motivet. I tresnitt er en utskåret treplate trykkplaten. Denne smøres inn med trykkfarge og presses mot papiret man trykker på.
I tresnitt kan du ha så mange farger du vil, men hver farge må ha sin egen trykkplate.
Skygge
I tresnitt kan du ha så mange farger du vil, men hver farge må ha sin egen trykkplate.
Man kan ha flere farger i et motiv, men hver farge må da ha sin egen trykkplate.

Hvorfor bruke tresnitt?

Alle ulike grafiske teknikker har sitt eget særpreg, sitt eget uttrykk. Tresnittet, med sine ofte litt grove utskjæringer, har sitt. Det er også forholdsvis lett å skjære ut et motiv i en treplate. Dertil må det legges til at selve treets tilgjengelighet, det at en bit tre til alle tider har vært et svært billig og lett tilgjengelig materiale som trykkplate for gjengivelse i en grafisk trykkmetode, nok har gjort sitt for utbredelsen av tresnittet.

Xylografi

Xylografi er tresnittets bror, også kjent under navnet trestikk. I Xylografi (trestikk) skjærer man ut motivet i endestykket av et stykke hardved. Slik blir det lettere å skjære ut kronglete motiver siden man ikke trenger å ta hensyn til treets fiberretning. Xylografi var svært mye brukt som trykkmetode av detaljerte og realistiske illustrasjoner på det tidlige 1800- tallet.

En flott gammel mønstertrykkplate i tre.
En flott gammel mønstertrykkplate i tre.
Europeisk middelalder

Tresnittets storhetstid i Europa var på mange måter i tysk senmiddelalder. Gutenbergs første trykkede bibler var en form for tresnitt. Hver bokstav i alfabetet ble skåret ut av et stykke tre. I og med at disse trebokstavene fort ble slitt gikk man etter hvert over til å støpe bokstaver i bly. Illustrasjonene i disse første trykkede biblene var også tresnitt.
Den tyske 1400-talls kunstneren Albrecht Dürer er en av kunsthistoriens største tresnittkunstnere.
Var det kanskje i et slikt miljø den tyske kunstneren Albrecht Dürer bodde?
Var det kanskje i et slikt miljø den tyske kunstneren Albrecht Dürer bodde?
Hans tresnitt er verdensberømte og suverent i særklasse innen kunsthistorien. Er du ikke kjent med Dürers arbeider fra før anbefaler Cornice virkelig at du tar en nærmere titt på hans arbeider (søk på internett folkens)!

Japanske tresnitt

På 1700- tallet var det en utstrakt handel mellom det fjerne østen og Europa. Mange av varene fra østen kom til Europa pakket inn i innpakkningspapir, ofte var dette papiret kasserte japanske tresnitt. Sånn oppdaget europeerne den store japanske kunstneren Hokkusai og den rike japanske tresnittradisjonen.
Disse utsøkte, og for europeerne fremmede og eksotiske arbeidene, ble en enorm påvirkningskraft innen
"Japanske tresnitt inspirerte europeerne på 1700- tallet."
Europas kunst og håndverk på 1700 og 1800-tallet. Ja, sogar langt inn i vår egen tid formet og inspirerte disse japanske tresnittene europeeisk kunst, håndverk og vår mote.

Norsk tresnitt

I Norge er det særlig kunstnerne Nikolai Astrup, Edward Munch, Gustav Vigeland og samiske John Savio som har arbeidet med tresnitt.

Flere teknikker

Rembrandts mesterverk
Cornice om silketrykk
Litografi, skrift i stein
Besøk i Grafikk Senteret

Butikker

Drammen
Oddvar Olsen & Co i Drammen
Oslo
Galeri J2 på Bislett
Stort kunstutvalg hos Det Gylne Snitt
Stort utvalg hos Studio AS i Oslo
Bildeforum på Sinsen
Bærum Verk
Kunst og idyll på Galleri 1610